Hoe wordt glas in lood gemaakt?

Het begrip glas in lood

Glas in lood (of loodglas) zijn verschillende stukken glas die in een raamwerk van lood vervat zitten, en samen één venster (of andere constructie) vormen.

Bij de eenvoudige loodglazen gaat dit om een vierkantig rasterwerk. Bij de meer ingewikkelde loodramen kan dit rasterwerk alle willekeurige vormen aannemen. Men kan vele goede voorbeelden van ingewikkelde rasters zien in kerken.

De oorsprong van loodglas

glas in loodHet concept van glas in lood vervatten bestaat al verscheidene millenia. Het werd initieel gebruikt omdat grote stukken glas niet in één stuk gefabriceerd konden worden.

Er zijn verscheidene voorbeelden van loodglazen te vinden in de oude Egyptische cultuur. Ook de Romeinen maakten gretig gebruik van loodglas om hun gebouwen op te fleuren.

Als kunstvorm bereikte glas in lood zijn hoogtepunt in de middeleeuwen, vooral in de christelijke regio's. De gevolgen daarvan zijn nog altijd duidelijk zichtbaar in de vele kerken die door Europa verspreid zijn. Met de opkomst van de Gothische periode werden de loodramen meer en meer ingewikkeld, zoals het voorbeeld hiernaast.

Interessante artikels: